Z3MCoupe.com Forums

Go Back   Z3MCoupe.com Forums > M Coupé Technical > Technical Discussion
HOME Gallery Register Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-06-2008, 08:27 AM
Meiring Meiring is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: South Africa
Posts: 26
Unhappy Another uneven idle....

Hi Guys,

Was wondering if anyone experienced the same or can offer advice on this:

I never rev my car over 3000 rpm before my oil temperature reaches +/-90 or higher.

Problem is that when the car is cold I don't get an uneven idle, but as soon as it reaches over 90, i sometimes get an uneven idle. From time to time it drops below 500 rpm and on two occassions the car has actualy died on me because of this. It starts up fine again and then feels very dead up to bout 2000rpm and then starts pulling properly.

Please help....
__________________
M Coupe, 2000 ,Cosmos Black S50 - Stock standard
Reply With Quote
  #2  
Old 10-06-2008, 08:34 AM
h4pry's Avatar
h4pry h4pry is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2005
Location: Kent
Posts: 1,330
Default

Quote:
Originally Posted by Meiring View Post
Hi Guys,

Was wondering if anyone experienced the same or can offer advice on this:

I never rev my car over 3000 rpm before my oil temperature reaches +/-90 or higher.

Problem is that when the car is cold I don't get an uneven idle, but as soon as it reaches over 90, i sometimes get an uneven idle. From time to time it drops below 500 rpm and on two occassions the car has actualy died on me because of this. It starts up fine again and then feels very dead up to bout 2000rpm and then starts pulling properly.

Please help....
Could be many things. Best idea would be to get it plugged in to read for fault codes. Could be maf related / coil packs / sticky ICV / air leaks / CPS.

Good luck!
__________________
Out: 99 S50 Titan Silver V876 KKO
In: 98 S50 Estoril.......

Last edited by h4pry; 10-06-2008 at 08:40 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-06-2008, 08:43 AM
Meiring Meiring is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: South Africa
Posts: 26
Default

Thanks mate.....hope its not something serious...had the car serviced quite recently at the dealers.....
__________________
M Coupe, 2000 ,Cosmos Black S50 - Stock standard
Reply With Quote
  #4  
Old 10-06-2008, 08:53 AM
h4pry's Avatar
h4pry h4pry is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2005
Location: Kent
Posts: 1,330
Default

Quote:
Originally Posted by Meiring View Post
Thanks mate.....hope its not something serious...had the car serviced quite recently at the dealers.....

If you are reasonably handy you could buy one of these and download carsoft.
__________________
Out: 99 S50 Titan Silver V876 KKO
In: 98 S50 Estoril.......
Reply With Quote
  #5  
Old 10-06-2008, 09:55 AM
Meiring Meiring is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: South Africa
Posts: 26
Default

Thanks for the advise and link provided.

from time to time I also get a "diesel like" idle, do you think this might relate to my problem with the uneven idle? ........Maybe vanos problems?
__________________
M Coupe, 2000 ,Cosmos Black S50 - Stock standard
Reply With Quote
  #6  
Old 10-06-2008, 10:08 AM
h4pry's Avatar
h4pry h4pry is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2005
Location: Kent
Posts: 1,330
Default

Quote:
Originally Posted by Meiring View Post
Thanks for the advise and link provided.

from time to time I also get a "diesel like" idle, do you think this might relate to my problem with the uneven idle? ........Maybe vanos problems?
My money is on a dodgy coil pack ir CPS however you really need to get proper diagnostics done:

Regarding the vanos system my understanding is....

Sudden failure = sheared bolts & large pool of oil on floor very quickly.

Worn gears = increasingly noisy.

Gradual failure = solenoid inoperative.
__________________
Out: 99 S50 Titan Silver V876 KKO
In: 98 S50 Estoril.......
Reply With Quote
  #7  
Old 10-06-2008, 12:42 PM
c_w's Avatar
c_w c_w is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2005
Location: North West
Posts: 8,272
Default

When this poor idle starts is it after the car has been restarted when hot?
Reply With Quote
  #8  
Old 10-06-2008, 12:43 PM
Wav Wav is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: North London
Posts: 505
Default

Quote:
Originally Posted by h4pry View Post
If you are reasonably handy you could buy one of these and download carsoft.
That looks an interesting bit of kit for a good price. Why can you not use a USB adaptor? I've used one for my rx-7 datalogit and most laptops these days don't come with the old style connection.

Ta,

Paul
Reply With Quote
  #9  
Old 10-06-2008, 01:13 PM
Meiring Meiring is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: South Africa
Posts: 26
Default

Quote:
Originally Posted by c_w View Post
When this poor idle starts is it after the car has been restarted when hot?
The poor idling starts when the car oil temp reaches about 90 degrees, even when restarted and the temp is still hot....
__________________
M Coupe, 2000 ,Cosmos Black S50 - Stock standard
Reply With Quote
  #10  
Old 10-06-2008, 03:10 PM
speed8 speed8 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 213
Default

My money is on coil packs. Any car I've had with coil pack problems has always been once it's warm. They start to break down at higher temperatures.
Go to your local indy who can read your fault codes for free (or small donation) and if this is your diagnosis then I would suggest replacing the lot at the same time. German, Swedish and French can supply them and it's about an hours work on an evening to change them over.
Reply With Quote
Reply

Tags
idle

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 12:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.